вівторок, 20 вересня 2022 р.

Історико-етнографічний музей «Яворівщина»

У вівторок, 20 вересня 2022 року, учні 9-Б класу разом із класним керівником Н. Шиян відвідали районний історико-етнографічний музей «Яворівщина», де зараз проходить виставка, приурочена 450-літтю храму Різдва Пресвятої Богородиці.

   Директор музею п. Мар’яна Гаврилюк ознайомила старшокласників з історією храму, що на Малому Передмісті. Учні зацікавлено розглядали церковні стародруки, які довгий час зберігались у  церкві Різдва Пресвятої Богородиці. Історія цих книг викликала у школярів неабияке захоплення, адже ці екземпляри пережили окупаційну радянську владу і залишились неушкодженими завдяки свідомим яворівчанам, що зуміли їх заховати, зберегти, а пізніше передали до музею.

   Найвеличнішою серед усіх книг є Анфологіон, де можна знайти записи про історію Яворова, природні катаклізми, епідемію,ціни на збіжжя, записані чиєюсь небайдужою рукою.

   Не менш величними є інші церковні стародруки, представлені на виставці: Службник, Часослов, дві книги Тріод, дві книги Пом’яник. Від них віє величчю та старовиною. Це найцінніший скарб, що прийшов до нас крізь віки.

   Справжньою окрасою виставки є зразки живопису сучасних художників м. Яворова Ігоря Карпи та Тараса Гасиджака, а також відомого митця В. Патика. На цих полотнах зображено храм Різдва Пресвятої Богородиці в різні періоди його існування.

   Цікаві розповіді п. Мар’яни Гаврилюк пробудили в дев’ятикласників жагу пізнавати своє коріння, історію свого роду, адже «хто не знає минулого – той не вартий майбутнього!».

Немає коментарів:

Дописати коментар