понеділок, 7 листопада 2016 р.

В історії кожного народу є такі пам’ятні дати, які навічно вкарбовуються в народну душу. Через них, як через магічну призму, висвітлюється нащадкам далека і близька історія і залишає відгомін життя і боротьби попередніх поколінь.
Славному минулому України, борцям за її волю та незалежність був приурочений захід «Славою овіяні», який відбувся напередодні свята Покрови та Дня захисника Вітчизни у Яворівській ЗОШ I-III ст. №2.
Гостем дев’ятикласників був Євген Луньо- краєзнавець, науковий співробітник кафедри фольклористики Інституту народознавства НАН України.
Свій виступ пан Євген розпочав із розповіді про національно-визвольний рух в Україні під проводом ОУН та УПА в 40-60 рр. XX століття, наголосивши, що цей рух був особливо масовим, тривалим та надзвичайно жертовним, а його учасники - справжніми героями, які з власної волі віддавали життя в героїчних змаганнях за Україну. Також науковець розповів учням про свою книгу «Яворівщина у повстанській боротьбі», яка є збірником матеріалів народної оповідної традиції про національно-визвольну боротьбу жителів Яворівщини у XX столітті. Школярам цікаво було дізнатись, що книга написана на основі розповідей мешканців Яворівщини – учасників та очевидців подій того часу.
Позитивні враження від зустрічі з гостем залишиться не тільки в пам’яті, а й у серці кожного учасника заходу, бо саме молоде покоління повинне розвивати в собі національну свідомість, дух високої моралі, активну громадянську позицію, щоб стати гідними нащадками героїв.

Немає коментарів:

Дописати коментар