понеділок, 9 вересня 2019 р.

День пам’яті зниклих видів


     3 вересня 2019 року учні одинадцятих класів Яворівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 у супроводі класних керівників Ю. Сабат, О. Галамай еколого - просвітницькому центрі школи А. Гози та А. Манька побували на екологічному уроці у Яворівського національного природного парку..Заняття було присвячене Дню пам’яті зниклих видів, який відзначають 1 вересня. Провідний фахівець з екоосвіти Марія Глова та науковий співробітник Сергій Стельмах розповіли одинадцятикласникам про зниклі та зникаючі на території України види тварин і рослин, демонструючи їх на слайдах презентації. Учні побачили тарпана, зубра, скопу, хохітву, хохулю, польського коника. Сергій Михайлович зазначив, що серед причин зникнення цілих видів рослин і тварин в Україні є людська діяльність: вирубування лісів, всезростаюче виробництво, браконьєрство, а також зміни клімату, глобальне потепління. Науковець зауважив: «Ми чи не останнє покоління, яке дійсно може щось змінити. Саме ми можемо врятувати наш спільний дім або знищити його і зрубати гілку, на якій так зручно сидимо. Все це виклики теперішнього часу – боротьба за природу, а не із природою. Це стосується кожного,і України у тому числі.»
     Музеєм знахідок часів І-ІІ Світових воєн нас провів його засновник Віталій Гавгун. Пан Віталій ознайомив дітей із унікальністю регіону Розточчя та його величною і водночас трагічною історією. У своєрідному музеї історії містечка Янова та навколишніх сіл школярі побачити експонати - “живі свідки” жорстоких бойових дій, які були знайдені, під час пошукових експедицій на території Яворівського НПП. А це зброя, автентичний одяг, оригінали документів, світлини воїнів тощо.
   Екоурок сприяв формуванню екологічної культури, почуття відповідальності за стан природи і навколишнього середовища, їх збереження та охорону, а екскурсія музеєм викликала відчуття гордості за історичне минуле рідного краю.

Немає коментарів:

Дописати коментар