середа, 4 березня 2020 р.

Булінг в учнівському середовищі


  Серед учнівської молоді сьогодні особливо гостро стоїть проблема насильства, здійснюваного самими дітьми одне до одного.

  Останніми роками визнано поширення в освітній практиці такого явища, як шкільний булінг. Цей термін означає тривалий процес свідомого жорстокого ставлення (фізичного і психічного) з боку дитини або групи до іншої дитини або інших дітей.

  Із проявами булінгу в Україні стикаються 8 із 10 дітей. Такі дані оприлюднили в Українському інституті дослідження екстремізму. Таке явище, як шкільне цькування однолітків, поширюється по всьому світу, бо насильницька модель поведінки стає дедалі популярнішою. До чого може призвести ігнорування булінгу, як його попередити та чому поліція не завжди може допомогти?

  Мотивацією до булінгу стають заздрість, помста, відчуття неприязні, прагнення відновити справедливість, самоствердження.

  З метою попередження негативних проявів поведінки серед учнівської молоді 4 березня 2020 року Рис Олена Богданівна, начальник служби у справах дітей, Кенцало Надія, психолог Яворівського районного центру сім'ї, Перга Оксана, спеціаліст служби у справах дітей провели бесіду з учнями 9-Б класу Яворівської ЗОШ І – ІІІ ст. №2. на тему «Булінг в учнівському середовищі». Працівники центру наголосили про те, що жертви булінґу переживають важкі емоції – почуття приниження і сором, страх, розпач і злість.
    Експерти зазначають, що лише індивідуальними підходами явище булінгу не зупинити. Ось чому групові заняття з класом можуть допомогти запобігти цьому явищу.

  У школі вирішальна роль у боротьбі з булінгом належить учителям. Проте впоратися з цією проблемою вони можуть тільки за підтримки керівництва школи, батьків, представників місцевих органів влади та громадських організацій.
     




Немає коментарів:

Дописати коментар