пʼятниця, 3 березня 2023 р.

НЕВГАМОВНИЙ БІЛЬ СЕРДЕЦЬ

Учні Яворівського ЗЗСО I-III ступенів №2 Яворівської міської ради Львівської області, Могила Богдан та Манько Дмитро під керівництвом вчителя історії Могили Ірини Петрівни та вчителя інформатики  Манька Андрія Івановича беруть участь у Молодіжному  конкурсі «Місцеві єврейські кладовища як джерело до вивчення локальної історії» 2022-2023.     
       Мета конкурсу: підвищення обізнаності суспільства про локальну єврейську спадщину Єврейська ініціатива зі збереження єврейських кладовищ  (ESIF) та Centropa.
        Результатом  дослідницького проекту учнів є короткометражний  фільм «НЕВГАМОВНИЙ БІЛЬ СЕРДЕЦЬ» ("Unrelenting heartache").
       Фільм  дає змогу  покращити  свої  знання  щодо об’єктів спадщини євреїв у  рідному місті Яворові, а також  висвітлити страшні сторінки з життя єврейської спільноти,  аналізуючи  історичні джерела та документи.
    Тут Ви зможете  почути спогади очевидців про важкі випробування єврейської громади на Яворівщині, зокрема  спогади Шумилович Катерини,  1934 р.н., жительки м. Яворова;  Мартинович Ірини,  1932 р. н. жительки  м. Яворова та  Бак Олександри,  1941 р. жительки м. Яворова . Розповіді яворівчан будуть краяти серце та навертати сльози. 
          Так Голокост став воротами у масове знищення людей за різними ознаками. Про цю трагедію потрібно пам’ятати і вшановувати загиблих українських євреїв: «Кожне ім'я повинно бути викарбуване» («EVERY NAME MUST  BE ENGRAVED»)
       У такий складний час, який ми переживаємо,  як для дорослих так і для дітей  короткометражний фільм  показує, що в будь - які часи потрібно завжди толерантно ставитися один до одного. Важко назвати людиною істоту, яка не вміє співчувати в біді. Це варто робити хоча б для того, щоб надихнути українську спільноту протистояти російській агресії, яка здійснила  злочини у Бучі, Ірпені та інших українських містах.


Немає коментарів:

Дописати коментар